Tulburările alimentare afectează modul în care o persoană se hrănește și se raportează la alimente. Aceste tulburări pot fi de natură emoțională și comportamentală și pot provoca probleme de sănătate fizică și mentală grave.
Cele mai comune tulburări alimentare includ anorexia nervoasă și bulimia nervoasă.

În cazul anorexiei nervoase, persoana are o frică intensă de a câștiga în greutate și încearcă să slăbească prin restricționarea severă a alimentelor și/sau exerciții fizice excesive.
Anorexia este o tulburare mintală gravă. Statisticile arată că 90-95% dintre pacienţii anorexici sunt femei, iar adolescentele și tinerele sunt în mod deosebit în pericol. Această afecţiune constă în reducerea aportului energetic la valori mai mici decât necesarul, ducând la o greutate mai mică decât cea considerată normală.
Bulimia nervoasă implică obiceiul de a mânca în cantități mari și apoi de a încerca să elimine caloriile prin vărsături, laxative sau exerciții fizice.
Potrivit DSM 5, bulimia este diagnosticată dacă un astfel de episod are loc cel puţin o dată pe săptămână, timp de trei luni. Există și tipul de bulimie nonevacuare, compensarea exceselor alimentare fiind făcută prin exerciţii fizice epuizante sau prin adoptarea unor perioade de post.
Factori de risc
Printre factorii de risc pentru dezvoltarea tulburărilor alimentare se numără presiunea socială de a avea o anumită imagine corporală, experiențele traumatizante, problemele de încredere în sine sau depresia. Aceste tulburări pot afecta persoanele de orice vârstă, sex sau cultură, dar sunt mai frecvente în rândul femeilor.
Efectele tulburărilor alimentare pot fi grave și pot include malnutriția, tulburări ale ritmului cardiac, probleme dentare, probleme de digestie, probleme de sănătate mentală, cum ar fi depresia și anxietatea, și chiar moartea. De aceea, este important să se ia în considerare orice simptom care
poate indica o astfel de tulburare, cum ar fi schimbarea bruscă în greutate, obsesia față de alimente și greutate, schimbări ale comportamentului alimentar sau probleme fizice asociate cu alimentația.
Tratament
Tratamentul pentru tulburările alimentare implică, de obicei, o abordare multidisciplinară, care poate include terapie individuală sau de grup, terapie nutrițională și/sau medicamente. Terapia poate ajuta persoana să își dezvolte o relație mai sănătoasă cu alimentele și cu propria imagine corporală, să învețe să facă față stresului și să își îmbunătățească abilitățile de comunicare.
În concluzie, tulburările alimentare reprezintă afecțiuni grave care necesită tratament specializat. Este important să se ia în considerare orice simptom care poate indica o astfel de tulburare iar atunci când aveți nevoie de ajutor nu ezitați să cereți ajutor.